Bemutatkozás
Gasztronómia
Ajánljon minket
Galéria
Elérhetőség
Vendégkönyv
Szálláslehetőségek

Bemutatkozás


Szigliget, a Balaton gyöngyszeme a Balaton északi partján, Badacsony és Keszthely között fekszik, a tópart egyik legszebb, legromantikusabb táján.
Félsziget, melyen és körülötte vulkanikus dombok sokasága foglal helyet. Érdekes neveket viselnek dombjai: így a Rókarántó, Királyné szoknyája, Kamonkő, Soponya, Majális domb. Szigliget leghíresebb műemléke a Várhegyen álló középkori vár.A "jó és hasznos" vár alapjait a XI. században Favus pannonhalmi főapát rakatta birtokainak védelmére, később, mint végvár a XVI-XVII. században védte a török támadásoktól Szigliget falvát.Köszönhetően leghíresebb urának és kapitányának, palonyai Magyar Bálintnak, a vár sosem került török kézre.
A török hódoltság idején a Várhegy köré települt az Öregfalu. Mintha megállt volna itt az idő, olyan különös, nyugalmat adó hangulata van az ősi vár alatti kis Ó-falunak.
Az Óvár romjai a Királyné szoknyája tetején bújnak meg, ennek lábánál fekszik a Vinotéka. Az Óvár romjai régóta foglalkoztatják a régészeket, de azok eredetére kielégítő magyarázatot senki sem adott eddig.Szigliget bora


"A bor olyan sziget, mely csodás módon kiragad a mindennapokból"

Szigliget hegykaréja már a római kortól folyamatosan termette a szőlőt, s a történelem megannyi veszedelme ellenére sem hanyatlott az itteni borkultúra.

A XVIII. századtól a bor a fő megélhetési forrása lett az itt élőknek, és ahogy tudós Pulszky Ferenc írja: "Szigliget szőlőhegye igen jó bort terem".

A déli hegyoldal vulkanikus máladék talaján telepített ültetvényeket reggeltől estig süti a nap és a Balaton víztükréről visszaverődő napsugarak érlelik a bort tüzessé.Korok és borok randevúja: Szigliget Borház


A környező tanuhegyek és a Balatonra nyíló panoráma lenyűgözi a Vendéget, aki a Szigliget Borházat felkeresi.

Történelmi helyen áll a patinás épület, mely jeles múlttal büszkélkedhet.
Ősi eredetre utal a borház első traktusának Tapolca-vidéki szarmata mészkőből archaikusan rótt falazata és rusztikus dongaboltozata, melyet később megemelt, téglából rakott boltíves résszel bővítettek.A hátsó pincetraktus és a pince fölé épített lakrész a Güns család építkezésének idejére utal, melyre az 1886 és 1887 évszámmal jelzett téglák emlékeztetnek.A Güns család Tapolca tekintélyes nagykereskedő családja volt, jelentős szőlőbirtokkal rendelkeztek és kitűnő borokat termeltek.

A pince 2004-től új történelmet ír.

A Mezőssy család tulajdonába kerülve a korábban hordós bort érlelő pincéből a borászatban jártas tulajdonosok vinotékát hoztak létre, ahol a Balaton-régió és Magyarország legismertebb palackos borait kínálják az érdeklődőknek.
A pince első részében palack tároló fakkokat alakítottak ki, a hátsó részen kapott helyett a kóstoló helyiség a hangulatos kandallóval.
A 80 főt befogadni képes, légkondicionált helyiségben a vendég borlapról válogathat 50-60 féle bor közül, melyen a balatoni borokon túl, több híres történelmi borvidék borai is szerepelnek: az egyszerűbb, könnyű, új boroktól kezdve, a késői és válogatott szüretelésű borokon át egészen az aszúkig. Ez a nagy választék módot ad a pincészetek közötti stíluskülönbségek, a borfajták illetve az évjáratok összehasonlítására.

Tavasztól őszig a pince melletti kerthelységből gyönyörködhetnek a Vendégek a táj szépségében, télen pedig a kandalló pattogó tüze mellett élvezhetik a bor és a gasztronómia gyönyöreit.